Metoda ta oferuje wiele korzyści podczas spożywania tego świeżego i wolnego od bakterii owocu.

Truskawki są jednym z najbardziej wszechstronnych owoców dostępnych na rynku, ponieważ można je spożywać na surowo lub po ugotowaniu, w całości, pokrojone, w sokach, sałatkach lub deserach, a niektórzy nawet włączają je do swojego śniadania.

Do ich głównych cech należy intensywny czerwony kolor, soczystość, słodki, a jednocześnie kwaskowaty smak. Są bogate w witaminy C, E, K i B6, które mają wiele korzystnych właściwości dla organizmu.

Jednak aby w pełni wykorzystać ich zalety, należy je odpowiednio myć, ponieważ podobnie jak inne owoce i warzywa spożywane na co dzień, są one często narażone na działanie pestycydów stosowanych w rolnictwie, jak wskazuje portal CuerpoMente.

Dlatego różni eksperci zalecają mycie ich wodorowęglanem sodu, białym, krystalicznym i rozpuszczalnym w wodzie solą, znaną ze swojej zdolności do uwalniania dwutlenku węgla w kontakcie z kwasami.

W ten sposób ten związek alkaliczny pomaga usunąć pozostałości pestycydów i bakterii, które mogą pozostać na powierzchni owoców. Działanie wodorowęglanu, po rozpuszczeniu łyżeczki w litrze wody i zanurzeniu truskawek na 10–15 minut, pozwala rozbić strukturę molekularną różnych pestycydów i zneutralizować pozostałości kwasów, wyjaśnia artykuł opublikowany w hiszpańskiej gazecie Diario de Navarra.

Ponadto połączenie tego składnika z procesem mycia nie zmienia smaku ani tekstury owoców, dlatego jest uważane za jedną z najskuteczniejszych metod dezynfekcji przed spożyciem.

W przypadku użycia samej bieżącej wody usuwane są głównie zabrudzenia powierzchniowe, ale nie usuwa się całkowicie pozostałości chemiczne, które wnikają w porowatą skórkę truskawek.

Natomiast wodorowęglan, dzięki wysokiemu pH, działa na te pozostałości głębiej. Jednak po namoczeniu w wodorowęglanie należy je bardzo dobrze opłukać, aby usunąć wszelkie pozostałości produktu, a następnie osuszyć przed przechowywaniem lub spożyciem.

Warto wspomnieć, że inną zalecaną metodą mycia jest użycie mieszanki pół szklanki octu białego na każdą szklankę wody, w której truskawki moczy się przez kilka minut.

Ta mieszanka działa również w celu usunięcia szkodliwych mikroorganizmów dzięki naturalnym właściwościom antybakteryjnym octu.

Ważne jest, aby po każdym z tych dwóch namoczeń opłukać truskawki dużą ilością świeżej wody, aby usunąć wszelkie pozostałości octu lub wodorowęglanu sodu.

Z drugiej strony zaleca się mycie truskawek wraz z zielonymi liśćmi, ponieważ po ich oderwaniu owoce mogą wchłonąć wodę i zanieczyszczenia znajdujące się w liściach. Ponadto płyn ten, nawet jeśli jest czysty, może osłabić smak owoców.

Po umyciu i odpowiednim wysuszeniu można oderwać liście i spożywać owoce bez obaw.

By mila

Cześć! Nazywam się Mila i jestem autorką artykułów z praktycznymi poradami, by ułatwiać codzienne życie i inspirować innych.