Eksperci odkryli prosty, ale niekonwencjonalny sposób na zachowanie świeżości mango dwa razy dłużej. Może to być świetna wiadomość dla branż zajmujących się przechowywaniem i sprzedażą mango.

Naukowcy z Uniwersytetu Edith Cowan odkryli, że nieoczekiwana substancja może znacznie przedłużyć okres przydatności mango do spożycia w chłodniach.

Jeśli często jesz mango, z pewnością wiesz, że ten tropikalny owoc jest niezwykle trudny do przechowywania w stanie świeżym przez dłuższy czas. Jednak australijscy naukowcy uważają, że znaleźli rozwiązanie, i to w sposób, którego prawdopodobnie nie spodziewałbyś się.

Naukowcy z Uniwersytetu Edith Cowan odkryli, że zanurzenie mango w wodzie ozonowanej (lub „ozonowanej”) na zaledwie 10 minut przed przechowywaniem w chłodni może prawie podwoić ich trwałość i znacznie zmniejszyć uszkodzenia owoców.

Utrzymanie świeżości mango

Mango zbiera się zazwyczaj, gdy jest jeszcze zielone, i przechowuje w temperaturze około 13°C. Problem polega jednak na tym, że temperatura ta nie pozwala utrzymać świeżości owoców przez długi czas. Chociaż niektórzy uważają, że obniżenie temperatury w lodówce może pomóc, według naukowców w rzeczywistości powoduje to jeszcze większe uszkodzenia owoców.

„Jako owoce tropikalne, zielone mango nie powinny być przechowywane w temperaturze poniżej 12,5 stopnia ze względu na wysoką wrażliwość na zimno” – powiedział dr Vithana z Wydziału Nauk ECU, naukowiec kierujący badaniami.

„Długotrwałe przechowywanie mango w temperaturze poniżej tej wartości powoduje zaburzenie fizjologiczne znane jako uszkodzenie przez chłód, które uszkadza skórkę owoców i prowadzi do zmniejszenia ich wartości handlowej oraz znacznego marnotrawstwa żywności”.

Naukowcy odkryli, w jaki sposób uszkodzenia spowodowane przez chłód ograniczają przechowywanie mango oraz jak nowa metoda może pomóc w ograniczeniu tego rodzaju marnotrawstwa żywności.

Dla przeciętnego obywatela może to nie wydawać się wielką sprawą, ale od pewnego czasu jest to temat kontrowersji, ponieważ około 20% zbiorów mango w Australii jest tracone lub marnowane. Owoce i warzywa stanowią około połowy całkowitej ilości odpadów spożywczych w tym kraju, co jest nie tylko złą wiadomością dla rolników, ale ma również negatywny wpływ na środowisko, według naukowców.

Świeże rozwiązanie

Zespół przetestował obróbkę ozonem na popularnej odmianie mango o nazwie Kensington Pride. Odkryli, że zanurzenie owoców w wodzie ozonowanej i przechowywanie ich w temperaturze 5°C pozwalało na przedłużenie ich trwałości do 28 dni, w porównaniu z typowymi dwoma tygodniami, przy 40% mniejszych uszkodzeniach spowodowanych niską temperaturą.

„Ozonowanie wodne wydaje się być bardzo opłacalną technologią poprawiającą tolerancję na zimno i jakość owoców mango Kensington Pride” – dodał dr Vithana.

Woda ozonowana jest również bezpieczna, niedroga i już stosowana w przemyśle spożywczym – wyjaśnił, dodając, że ozonowanie wodne polega na „wprowadzaniu ozonu do wody za pomocą generatora ozonu”.

Naukowcy stwierdzili, że następnie przetestują tę technikę na innych odmianach mango, aby sprawdzić, czy korzyści dotyczą również tych odmian. „Nie możemy jeszcze stwierdzić, że jest to rozwiązanie uniwersalne”, powiedział dr Vithana, „ale jest to duży krok w dobrym kierunku”.

By mila

Cześć! Nazywam się Mila i jestem autorką artykułów z praktycznymi poradami, by ułatwiać codzienne życie i inspirować innych.