Glicynian i cytrynian magnezu przyczyniają się do poprawy stanu zdrowia; ostrzeżenia i informacje, które należy znać przed spożyciem
Magnez jest niezbędnym minerałem, który współpracuje z ponad 300 enzymami odpowiedzialnymi za różne procesy i funkcje organizmu
Od regulacji układu nerwowego po poprawę jakości snu i łagodzenie napięcia mięśniowego, ten minerał przyciąga uwagę osób pragnących w naturalny sposób poprawić swoje zdrowie.
Popyt na włączenie go do codziennej diety otworzył szeroki wachlarz możliwości, od spożywania produktów bogatych w magnez po stosowanie suplementów w kapsułkach, proszku lub olejkach do stosowania miejscowego; możliwości te pozwalają dostosować spożycie do preferencji i potrzeb każdej osoby.
Licencjonowana dietetyczka Valentina Martínez podkreśla, że aby włączyć magnez do diety w naturalny sposób, można wzbogacić ją o następujące produkty:
- Owoce suszone
- Rośliny strączkowe (groch, soczewica, soja)
- Pełnoziarniste zboża, takie jak brązowy ryż
- Yerba mate
Ponadto dietetyczka dodaje, że największy niedobór magnezu występuje w dietach „białych”, czyli bogatych w białą mąkę, biały ryż, ubogich w białko i bogatych w produkty wysoko przetworzone.
Największy niedobór magnezu występuje w dietach „białych”: bogatych w białą mąkę, biały ryż, ubogich w białko i bogatych w produkty wysoko przetworzone (Źródło: obraz stworzony za pomocą Gemini IA)
Do czego służy magnez?
Jak poinformował LN Bienestar Gabriel Lapman, nefrolog i autor książki Más zapatillas, menos pastillas, jest to niezbędny minerał, który współdziała z ponad 300 enzymami odpowiedzialnymi za różne procesy i funkcje organizmu. Wśród nich wymienia przekazywanie sygnałów elektrycznych w układzie nerwowym, skurcze mięśni i regulację ciśnienia krwi; dzieje się tak, ponieważ magnez wpływa na rozkurcz naczyń krwionośnych. Ujawnił również, że wytwarza energię, białka, wyrównuje poziom glukozy we krwi i wpływa na tworzenie kości, ponieważ działa w połączeniu z wapniem i witaminą D.
Martínez podkreśla dwie funkcje, dla których jest on najczęściej spożywany: zmniejszenie stresu psychicznego i poprawa jakości snu. „Jest prekursorem melatoniny, dzięki czemu pomaga chronić układ odpornościowy, wspiera układ sercowo-naczyniowy oraz zmniejsza stres oksydacyjny i stany zapalne” – wyjaśnia jego wpływ na odpoczynek.
Rodzaje magnezu i ich różnice
Należy zauważyć, że dwa najpopularniejsze rodzaje magnezu dostępne na rynku to glicynian i cytrynian. Glicynian jest najbardziej poszukiwany ze względu na szerokie spektrum działania. Jak wyjaśnia Lapman, jest to nowocześniejszy związek wytwarzany z aminokwasów znanych jako glicyna, którego zadaniem jest zwiększanie i wzmacnianie wchłaniania magnezu we krwi i jelicie cienkim.
W szczególności ekspert wskazał, żeglicynian magnezu jest przydatny w następujących przypadkach:
- Łagodzenie wszelkiego rodzaju bólu ciała i migreny
- Wspomaganie zdrowia kości
- Zmniejszenie niepokoju
- Łagodzenie bezsenności i poprawa jakości snu
Glicynian magnezu może być pomocny w łagodzeniu bezsenności i poprawie jakości snu Anna Bizon
Z drugiej strony, Narodowa Biblioteka Medyczna Stanów Zjednoczonych podkreśla, że cytrynian magnezu jest solą zawierającą jony magnezu i cytrynian. Jest to pochodna kwasu cytrynowego – gorzkiego związku organicznego występującego w dużych ilościach w owocach cytrusowych – który działa jako środek przeczyszczający, zwalczający krótkotrwałe zaparcia. Efekt ten wynika z tego, że przyciąga wodę do jelita, a tym samym pomaga zmiękczyć stolec i ułatwić jego wydalenie. Według amerykańskiej instytucji zwykle działa szybko, a efekt pojawia się w ciągu 30 minut do sześciu godzin po spożyciu.
Jest idealny dla osób, które chcą poprawić swoje zdrowie trawienne i złagodzić dolegliwości żołądkowe. Ponadto jego właściwości przeczyszczające mogą pomóc w utrzymaniu prawidłowej wagi i zwiększeniu poziomu energii, zwalczając w ten sposób zmęczenie.
Lapman zwrócił uwagę, żecytrynian ma wpływ na inne ważne funkcje organizmu, takie jak regeneracja i naprawa tkanek mięśni i kości oraz wspomaganie prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Jak należy je przyjmować i jakie są przeciwwskazania?
Według Narodowego Instytutu Zdrowia Stanów Zjednoczonych mężczyzna w wieku powyżej 18 lat powinien spożywać średnio 400–420 miligramów magnezu dziennie, a kobieta w tej samej grupie wiekowej –310–320 miligramów.
Należy zaznaczyć, że nie zaleca się spożywania magnezu przez okres dłuższy niż tydzień, chyba że jest to wskazane przez lekarza, ponieważ nadmiar magnezu może powodować działania niepożądane, takie jak zawroty głowy, senność, nudności i spowolnienie akcji serca, jak podkreślają lekarze.
Nadmiar magnezu może powodować działania niepożądane, takie jak zawroty głowy. Shutterstock