Badanie z udziałem ponad 100 000 uczestników wykazało związek między częstym spożywaniem wysoko przetworzonej żywności a 41-procentowym wzrostem ryzyka zachorowania na tę chorobę
Wysokie spożycie ultraprzetworzonej żywności może być związane z większym ryzykiem zachorowania na raka płuc, jak sugeruje badanie opublikowane w czasopiśmie Thorax. Badanie o charakterze obserwacyjnym opiera się na danych zebranych w Stanach Zjednoczonych od ponad 100 000 osób dorosłych i skupia się na coraz bardziej rozpowszechnionym na całym świecie sposobie odżywiania.
Naukowcy przeanalizowali dane 101 732 uczestników (50 187 mężczyzn i 51 545 kobiet w średnim wieku 62 lata) z badania przesiewowego w kierunku raka prostaty, płuc, jelita grubego i jajnika (PLCO), przeprowadzonego w latach 1993–2001, z obserwacją przypadków do 2018 r. Wszyscy uczestnicy wypełnili kwestionariusz dotyczący częstotliwości spożywania posiłków na początku badania, w którym oceniono rodzaje spożywanych produktów spożywczych i ich stopień przetworzenia.
Produkty spożywcze podzielono na cztery kategorie: nieprzetworzone lub minimalnie przetworzone, zawierające przetworzone składniki kulinarne, przetworzone i ultraprzetworzone (UPF). Te ostatnie obejmują produkty takie jak wędliny, napoje słodzone lub zawierające cukier, przemysłowe płatki śniadaniowe, gotowe dania do podgrzania, pizze mrożone, przemysłowe wypieki, słone przekąski, lody lub zupy w opakowaniach.
W ciągu średniego okresu obserwacji wynoszącego 12 lat wykryto 1706 nowych przypadków raka płuc, z czego 1473 stanowiły przypadki raka niedrobnokomórkowego (NSCLC), a 233 przypadki raka drobnokomórkowego (SCLC). Wyniki pokazują, że osoby z najwyższego kwartylu spożycia ultraprzetworzonej żywności były o 41% bardziej narażone na zachorowanie na raka płuc niż osoby z niższym spożyciem. W przypadku raka płuc niedrobnokomórkowego ryzyko było o 37% wyższe, a w przypadku raka drobnokomórkowego różnica wynosiła aż 44%.MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆHiszpanie mogą mieć odpowiedź na alarmujący wzrost zachorowań na raka płuc wśród osób niepalących na całym świecie
Wśród produktów, które w największym stopniu przyczyniły się do całkowitego spożycia ultraprzetworzonej żywności, znalazły się wędliny (11%), słodzone napoje bezalkoholowe z kofeiną lub bez (łącznie ponad 13%) oraz długa lista przemysłowych produktów spożywczych powszechnie dostępnych w supermarketach i sieciach restauracji.
Chociaż autorzy ostrzegają, że jest to badanie obserwacyjne i w związku z tym nie można ustalić zależności przyczynowo-skutkowych, podkreślają, że przetworzona żywność charakteryzuje się niską wartością odżywczą i wysoką zawartością cukrów, tłuszczów nasyconych, soli, dodatków i konserwantów. Ponadto ich wysokie spożycie może wypierać świeże i zdrowe produkty chroniące przed rakiem, takie jak owoce, warzywa lub pełnoziarniste zboża.
Wskazują również, że niektóre procesy przemysłowe mogą generować potencjalnie toksyczne związki, takie jak akroleina — obecna w produktach spożywczych, takich jak grillowane kiełbaski lub cukierki — która jest również składnikiem dymu tytoniowego. Ostrzegają nawet, że nawet materiały opakowaniowe mogą odgrywać rolę w tym równaniu.
„Spożycie ultraprzetworzonej żywności znacznie wzrosło w ciągu ostatnich dwóch dekad na całym świecie, niezależnie od poziomu rozwoju lub statusu ekonomicznego. Wzrost ten może stać za globalnym wzrostem otyłości, chorób sercowo-naczyniowych, zaburzeń metabolicznych, różnych rodzajów nowotworów i śmiertelności” – podsumowują naukowcy.
Chociaż potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić te wyniki w różnych populacjach i kontekstach, autorzy są zgodni, że ograniczenie obecności tego typu produktów w diecie może być skutecznym sposobem zmniejszenia globalnego obciążenia rakiem płuc.