Istnieje wiele babcinych sztuczek, które pozwalają uzyskać lekki bulion do potraw, ale ten galicyjski szef kuchni zdradza nam jedną wyjątkową.

Galicja to gastronomiczny raj par excellence, co potwierdzają wszystkie potrawy przygotowywane przez różnych szefów kuchni z całego regionu. Potrawki są bardzo cenionym daniem w tym regionie, ponieważ można je przyrządzić na tysiące sposobów i z niezliczoną ilością składników, dzięki czemu są niezwykle wszechstronne i bardzo smaczne.

Szef kuchni Iván Mariñas, finalista programu Masterchef 8 i prezenter programu Estache Bo! w galicyjskiej telewizji, na swoim Instagramie przygotowuje różnorodne i bardzo apetycznie wyglądające przepisy. We wszystkich wyjaśnia kilka sztuczek, o których być może nie wiedzieliście, a które są kluczem do stworzenia wspaniałych potraw. W przypadku tego gulaszu wskazuje, że aby usunąć tłuszcz z bulionu, należy użyć kostek lodu.

Jednym z przepisów, które szef kuchni Mariñas opublikował na swoim oficjalnym koncie na Instagramie, jest pyszny gulasz z soczewicy z mątwą. Tym razem wyjaśnił krok po kroku sposób przygotowania i, jakżeby inaczej, podzielił się z nami doskonałą sztuczką dotyczącą przygotowania bulionu.

„Czy wiesz, że łącząc dobre danie z mątwą i soczewicą, otrzymujesz potrawę, która zwali Cię z nóg?” – tak szef kuchni rozpoczyna swój niesamowity przepis idealny na chłodny dzień, a właściwie na każdy dzień w roku. Są potrawy, które smakują doskonale o każdej porze roku, o czym doskonale wiemy w Galicji.

W filmie szef kuchni dzieli się swoim przepisem krok po kroku, ale naprawdę cenna jest sztuczka, która zmienia „zwykłe” danie w coś wyjątkowego. Wszystko zaczyna się od namoczenia soczewicy, która, ponieważ jest brązowa, „wystarczy namoczyć przez dwie godziny”.

                      Gulasz z soczewicy z mątwą

W międzyczasie przygotowuje się domowy bulion, który stanowi o sukcesie dania: na dnie naczynia z niewielką ilością oleju podsmaża się dwie tusze kurczaka, dodaje się posiekaną cebulę, seler i odrobinę grzybów dla uzyskania umami. Całość zalewa się wodą i gotuje przez godzinę, a następnie odstawia na kolejną godzinę przed odcedzeniem.

Teraz czas na sztuczkę: „Jeśli chcesz uzyskać czysty bulion bez tłuszczu, dodaj kilka kostek lodu. Tłuszcz unosi się na powierzchnię i można go łatwo usunąć, to czysta magia” – wskazuje Iván Mariñas. Ten mały gest sprawia, że bulion jest delikatniejszy i smaczniejszy, co jest kluczowym elementem idealnym do uzyskania wyśmienitej potrawy.

Gdy bulion jest gotowy, dodaj go do soczewicy i gotuj na małym ogniu przez 40 minut. Na koniec dodaj przygotowaną potrawkę z mątwą i gotuj przez 15 minut. Potrawka z soczewicy z mątwą jest gotowa do odstawienia.

By mila

Cześć! Nazywam się Mila i jestem autorką artykułów z praktycznymi poradami, by ułatwiać codzienne życie i inspirować innych.