Był czas, kiedy Europejczycy uwielbiali jeść mumie ze starożytnego Egiptu. Nie była to jednak tylko chwilowa moda, ale tradycja. Wszystkie szczegóły
Mumia to ciało zwierzęcia lub człowieka, które po śmierci zostało zakonserwowane za pomocą określonych procesów mumifikacji. Mumie przyciągają uwagę nie tylko ekspertów w dziedzinie archeologii i historii, ale także ogółu społeczeństwa dzięki opowieściom i filmom.
Istnieją setki słynnych mumii, takich jak mumia Tutanchamona. Wszyscy wiemy, że były one owijane w tkaniny, jednak niewielu zna tradycję europejskich obywateli, która wprawia w osłupienie samych historyków i zaskakuje archeologów.
Jedzenie mumii: tradycja dawnych europejskich królów, która przetrwała 500 lat
Jedzenie mumii było modne od średniowiecza, od połowy XII wieku, i utrzymywało się przez 500 lat. Ale jak były spożywane? Ówcześni aptekarze przybywali nad brzeg Nilu, aby szukać egipskich mumii unoszących się na wodzie. Następnie mielili je, zamykali w słoikach, a mieszkańcy spożywali, ponieważ uważali, że mają one niesamowite właściwości lecznicze.
Wierzono, że spożywanie mumii, zmielonych i zabarwionych szczątków ludzkich, było lekarstwem na wszystko, od dżumu po ból głowy. Popyt był tak duży, że zaczęto podrabiać ten proszek. Nazwa produktu brzmiała Mumia.
Historia i archeologia: jak wyglądał handel mumami?
Według artykułu opublikowanego w The Coversation w świecie bez antybiotyków lekarze zalecali spożywanie zmielonych czaszek, kości i mięsa w leczeniu chorób, od bólu głowy po zmniejszenie obrzęków lub wyleczenie dżumy.
Dla elity królewskiej i społecznej spożywanie mumii wydawało się odpowiednim lekarstwem dla członków rodziny królewskiej, ponieważ lekarze twierdzili, że mumie pochodziły od faraonów. Królewscy jedli królewskich. W XIX wieku ludzie nie jedli już mumii, ale w epoce wiktoriańskiej organizowano „festiwale rozpakowywania”, podczas których zwracano mumie dla rozrywki.