Dzięki swojej wytrzymałości i chłonności papier do kosza ma nieskończone właściwości, które wykraczają daleko poza sprzątanie. Poznaj je!
Kiedy myślimy o dobrze wyposażonej kuchni, w rogu blatu nie może zabraknąć rolki papieru kuchennego na odpowiednim uchwycie, drewnianym lub metalowym. Pomimo tego, że jest on doskonałym sprzymierzeńcem w sprzątaniu, ten przedmiot jest jednym z najbardziej zapomnianych w naszym domu, a można go wykorzystać na wiele innych sposobów niż tylko do wycierania rąk, czyszczenia szyb, kurzu lub rozlanych płynów. (Tak, ma on zastosowania wykraczające poza używanie go jako serwetki, gdy skończą się nam serwetki).
Znany ze swojej dużej chłonności i wytrzymałości, papier kuchenny jest idealny do wycierania wszelkich płynów, a ponadto jest znacznie bardziej wszechstronny i łatwiejszy w użyciu niż ściereczka, ponieważ z jednej strony nadaje się do wielu różnych powierzchni i nie trzeba go wykręcać przed użyciem, a z drugiej strony jest wygodną i higieniczną alternatywą, dzięki której możemy sprzątać bez obawy o słynne zanieczyszczenie krzyżowe. Ale czy wiesz, że papier kuchenny pomaga między innymi lepiej przechowywać żywność? Marta jest ekspertką w dziedzinie sprzątania i opowiada nam o swoich ulubionych produktach. Odkryj je!
Odrobina papieru kuchennego z olejkami eterycznymi zapobiegnie zabrudzeniu i nieprzyjemnemu zapachowi kosza na śmieci.

Aby utrzymać kosz na śmieci w czystości
„Jeśli położysz papier do kosza na dnie kosza, wchłonie on rozlane płyny i zapobiegnie szybkiemu brudzeniu się kosza” – wyjaśnia ekspertka. Ponadto, jeśli dodamy kilka kropli olejku eterycznego z lawendy lub rozmarynu, zneutralizujemy nieprzyjemne zapachy, które mogą się w nim pojawić, a po każdym otwarciu kosza będzie wydobywał się przyjemny zapach.
Aby pokrojone owoce nie rdzewiały
„Przykryj je wilgotnym papierem, a dłużej zachowają świeżość” – radzi. Ekspertka umieszcza kawałek wilgotnego papieru kuchennego w pojemniku, a następnie układa na nim pokrojone owoce. Przykrywa je ponownie wilgotnym papierem, szczelnie zamyka pokrywką i wkłada do lodówki.
Aby przymocować deskę do krojenia do blatu
„Jeśli deska do krojenia przesuwa się podczas użytkowania, wystarczy położyć na niej wilgotny papier kuchenny, a pozostanie na swoim miejscu” – mówi. W ten sposób unikniemy upadku produktów spożywczych, a jednocześnie ewentualnych wypadków, które mogłyby się zdarzyć, gdyby nóż się ześlizgnął.
Aby ciastka nie zmiękły
„Połóż papier kuchenny na dnie, a ciastka dłużej pozostaną chrupiące” – radzi ekspertka. Dzieje się tak, ponieważ podczas przechowywania ciastek w słoiku gromadzi się wilgoć, a papier kuchenny szybko ją wchłania, zapobiegając zmiękczeniu i zepsuciu ciastek.
Aby nie porysować ułożonych w stos patelni
„Włóż kawałek papieru kuchennego między nie, a zabezpieczysz powłokę nieprzywierającą” – radzi. W ten sposób zachowamy również nienaruszoną powierzchnię tych przyborów kuchennych.
Aby zachować świeżość torebek z sałatą
„Aby torebki z sałatą nie psuły się szybko, włóż do nich papier kuchenny, który wchłonie wilgoć” – radzi na koniec Marta. Zgina kawałek papieru, wkłada go do torebki, a następnie zamyka ją spinaczem, zanim włoży do lodówki. W ten sposób sałatka pozostaje w dobrym stanie przez dłuższy czas, ale pamiętaj, że jest lato i mimo wszystko nie należy pozostawiać jedzenia na zbyt długo, ponieważ wysokie temperatury mogą spowodować jego zepsucie, jeśli będziemy zbyt często je dotykać.