Z mąki kukurydzianej możesz przygotować domowy flan, który zawsze się udaje. Naucz się krok po kroku i ciesz się tym przysmakiem o każdej porze dnia

Jak przygotować deser babci z mąki kukurydzianej

Deser na bazie skrobi kukurydzianej to słodka propozycja, którą babcie przygotowywały dziesiątki lat temu jako odmianę flanu. Z biegiem lat zwyczaj ten zaniknął i obecnie jest kontynuowany tylko w niektórych domach. Dowiedz się, jak przygotować ten łatwy i niedrogi przepis, którym możesz cieszyć się o każdej porze dnia i podzielić się nim z rodziną.

Deser babci z mąki kukurydzianej to niedroga i smaczna tradycja, którą można dzielić się z rodziną

Jak przygotować deser z mąki kukurydzianej

Składniki:

  • 2 szklanki mleka.
  • ½ szklanki cukru.
  • 3 żółtka.
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej.
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej.
  • Skórka z cytryny lub pomarańczy do smaku.

Krok po kroku:

  • Podgrzej mleko ze skórką cytrusową i cukrem. Gdy ziarenka się rozpuszczą, usuń skórkę z cytryny lub pomarańczy.
  • W międzyczasie w misce wymieszaj drewnianą łyżką skrobię kukurydzianą z żółtkami i odrobiną mleka. Bardzo ważne jest, aby nie pozostały grudki. Możesz użyć miksera.
  • Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, dodaj powoli do gorącego mleka.
  • Gotuj na małym ogniu i mieszaj trzepaczką, aby nie powstały grudki.
  • Kontynuuj ten krok, aż konsystencja stanie się kremowa lub gęstsza, w zależności od upodobań.
  • Gdy będzie gotowe, pozostaw do ostygnięcia, podawaj w kubeczkach lub miseczkach i wstaw do lodówki na 20 minut.

Czas gotowania: 15 minut.

Całkowity czas przygotowania: 35 minut.

Deser z mąki kukurydzianej w prostych krokach

Dodatkowe wskazówki:

  • Oryginalny przepis babci zawiera karmel. W tym celu przed ugotowaniem mąki kukurydzianej rozpuść w rondelku pół szklanki cukru. Gdy masa stanie się złocista, rozlej ją do foremek, w których będziesz piec deser.

By mila

Cześć! Nazywam się Mila i jestem autorką artykułów z praktycznymi poradami, by ułatwiać codzienne życie i inspirować innych.