Z mąki kukurydzianej możesz przygotować domowy flan, który zawsze się udaje. Naucz się krok po kroku i ciesz się tym przysmakiem o każdej porze dnia
Jak przygotować deser babci z mąki kukurydzianej
Deser na bazie skrobi kukurydzianej to słodka propozycja, którą babcie przygotowywały dziesiątki lat temu jako odmianę flanu. Z biegiem lat zwyczaj ten zaniknął i obecnie jest kontynuowany tylko w niektórych domach. Dowiedz się, jak przygotować ten łatwy i niedrogi przepis, którym możesz cieszyć się o każdej porze dnia i podzielić się nim z rodziną.
Deser babci z mąki kukurydzianej to niedroga i smaczna tradycja, którą można dzielić się z rodziną
Jak przygotować deser z mąki kukurydzianej
Składniki:
- 2 szklanki mleka.
- ½ szklanki cukru.
- 3 żółtka.
- 2 łyżki mąki kukurydzianej.
- 1 łyżeczka esencji waniliowej.
- Skórka z cytryny lub pomarańczy do smaku.
Krok po kroku:
- Podgrzej mleko ze skórką cytrusową i cukrem. Gdy ziarenka się rozpuszczą, usuń skórkę z cytryny lub pomarańczy.
- W międzyczasie w misce wymieszaj drewnianą łyżką skrobię kukurydzianą z żółtkami i odrobiną mleka. Bardzo ważne jest, aby nie pozostały grudki. Możesz użyć miksera.
- Gdy uzyskasz jednolitą konsystencję, dodaj powoli do gorącego mleka.
- Gotuj na małym ogniu i mieszaj trzepaczką, aby nie powstały grudki.
- Kontynuuj ten krok, aż konsystencja stanie się kremowa lub gęstsza, w zależności od upodobań.
- Gdy będzie gotowe, pozostaw do ostygnięcia, podawaj w kubeczkach lub miseczkach i wstaw do lodówki na 20 minut.
Czas gotowania: 15 minut.
Całkowity czas przygotowania: 35 minut.
Deser z mąki kukurydzianej w prostych krokach
Dodatkowe wskazówki:
- Oryginalny przepis babci zawiera karmel. W tym celu przed ugotowaniem mąki kukurydzianej rozpuść w rondelku pół szklanki cukru. Gdy masa stanie się złocista, rozlej ją do foremek, w których będziesz piec deser.