Jednym z tych momentów w życiu, kiedy zdajesz sobie sprawę, że od lat robisz coś źle, jest moment, w którym pojawia się myśl: „to dlatego szampon ma instrukcję”. Niezależnie od tego, czy chodzi o sprzątanie domu, ścielenie łóżka, korzystanie z urządzeń domowych, a nawet zaspokajanie podstawowych potrzeb.

Jednak jedną z najbardziej zaskakujących rzeczy jest robienie czegoś źle, co ma związek z sprzątaniem domu. Jedną z czynności, którą z pewnością wykonujesz od dziecka, ale nie do końca dobrze, jest zmywanie naczyń. Choć może się to wydawać proste, wymaga to pewnej techniki i nie polega tylko na przetarciu gąbką z mydłem talerzy i sztućców.

Jakie są kroki prawidłowego mycia naczyń?

Mycie naczyń wymaga przestrzegania pewnych kroków. Restauratorzy, producenci detergentów do naczyń, a także niektórzy specjaliści mają swoje sposoby, ale na szczęście prawie wszyscy zgadzają się co do kilku prostych kroków, dzięki którym nie tylko uzyskacie lepszy efekt czyszczenia, ale także lepiej uporządkujecie swoje naczynia. Oto kroki, które należy wykonać:

  • Posortuj naczynia według stopnia zabrudzenia: sprawdź naczynia i stopień ich zabrudzenia oraz rozmiar produktów. Najlepiej zacząć od sztućców, szklanek, filiżanek, talerzy, a na koniec zostawić garnki i patelnie.
  • Namocz najbardziej zabrudzone naczynia: prawie zawsze najbardziej zabrudzone są talerze i patelnie, dlatego najlepiej namoczyć je podczas mycia łatwiejszych naczyń. Mydło i ciepła woda ułatwią zmywanie tych naczyń.
  • Używaj rękawiczek: Ze względu na substancje, brud, a nawet toksyczność mydła, najlepiej używać rękawiczek lateksowych. Ponadto zapobiegną one wyślizgiwaniu się szklanek lub kieliszków.
  • Ciepła i zimna woda: Ze względu na materiał, z którego są wykonane, oraz zabrudzenia, sztućce należy myć w zimnej wodzie. Szkło i talerze, w zależności od stopnia zabrudzenia, najlepiej myć w ciepłej wodzie, wykonując okrężne ruchy zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Podobnie należy postępować z garnkami i patelniami, ponieważ namoczenie powinno pomóc w usunięciu zabrudzeń, ale aby całkowicie je wyczyścić, najlepiej użyć ciepłej wody.

Dodatkowe wskazówki dotyczące mycia naczyń

Nie chodzi tylko o porządek i sposób mycia naczyń, należy również zwrócić uwagę na dodatkowe czynności, aby kuchnia była zawsze czysta. Specjaliści zalecają, aby:

  • Regularnie wymieniać gąbkę: Najlepiej wymieniać gąbkę co 7–20 dni.
  • Czysty ociekacz do naczyń: Ociekacz do naczyń jest jednym z tych elementów, które należy utrzymywać w czystości, ponieważ jest to miejsce, w którym suszą się świeżo umyte naczynia. Nie zapomnij więc o utrzymaniu go w porządku.
  • Używaj gorącej wody: Gorąca woda zabija bakterie, usuwa widoczny i niewidoczny brud, łatwiej rozpuszcza tłuszcz, skraca czas schnięcia i usuwa lepkość niektórych potraw. Nie zapomnij o tym podczas mycia naczyń.
  • Nie pozostawiaj brudnych naczyń na zbyt długo: Pozostawienie naczyń, garnków, patelni lub sztućców na zewnątrz stanowi atrakcyjne środowisko dla szkodników, owadów i bakterii, które mogą się tam rozmnażać. Dlatego, aby uniknąć zanieczyszczenia i późniejszych chorób, najlepiej jest myć naczynia na bieżąco, w miarę ich brudzenia.

By mila

Cześć! Nazywam się Mila i jestem autorką artykułów z praktycznymi poradami, by ułatwiać codzienne życie i inspirować innych.