W nowoczesnych kuchniach znajduje się coraz więcej urządzeń AGD. Do mikrofalówki, lodówki, tostera… dołączyła również frytkownica powietrzna. Należy więc pamiętać, aby po użyciu odłączać je od zasilania, aby oszczędzać energię i zapobiegać ich przegrzaniu.
Więcej
W przypadku tostera, jeśli nie zostanie odłączony od zasilania po użyciu, może stanowić zagrożenie dla domu. Urządzenie to działa za pomocą grzałek elektrycznych, które osiągają wysokie temperatury, aby przypiec chleb. Podczas pracygrzałki nagrzewają się, co jest zgodne z ich przeznaczeniem, problem pojawia się jednak, gdy gromadzą się resztki, które mogą zwiększyć ryzyko pożaru.
W urządzeniach tych często gromadzą się okruchy i resztki chleba na podstawce. Jeśli nie zostaną one wyczyszczone, mogą zapalić się pod wpływem ciepła grzałek. Urządzenie to może mieć usterki w części elektrycznej, powodujące zwarcie, które może doprowadzić do pożaru.
Pozostawienie go zawsze podłączonego do prądu może również spowodować przeciążenie obwodu elektrycznego, zwiększając ryzyko pożaru.
Należy pamiętać
Aby uniknąć wszystkich tych zagrożeń, zaleca się odłączenie urządzenia od zasilania zaraz po użyciu, co zmniejsza ryzyko przegrzania lub przypadkowej awarii elektrycznej.
Czyszczenie okruchów jest ważne, aby zmniejszyć ryzyko zapalenia się. Sprawdź, czy przewody nie są zużyte lub uszkodzone i trzymaj toster z dala od materiałów łatwopalnych, takich jak papier, szmatki lub zasłony.