Poznaj zalety tej części warzywa w pielęgnacji roślin.
Kiedy obieramy dynię, pierwszą rzeczą, jaką robimy, jest wyrzucenie skórek do kosza, ale niewiele osób wie, że ta część warzywa ma ogromne zalety, jeśli zostanie użyta w glebie roślin.
Skórki dyni są bogate w niezbędne składniki odżywcze, a podczas rozkładu uwalniają potas, wapń i magnez, trzy minerały kluczowe dla rozwoju silnych korzeni i kwitnienia roślin, według ekspertów ogrodnictwa.
Ponadto, według ogrodników, po zmieszaniu z ziemią poprawiają strukturę gleby, pomagają zatrzymać wilgoć i sprzyjają pojawianiu się pożytecznych mikroorganizmów.
Korzyści z dodawania skórek dyni do gleby
- Naturalny nawóz: wzbogacają glebę bez użycia środków chemicznych.
- Zwiększają aktywność mikroorganizmów: gleba staje się bardziej „żywa” i żyzna.
- Zatrzymywanie wilgoci: utrzymują wilgotność gleby przez dłuższy czas, co jest idealne w okresach suszy.
- Dostarczają materii organicznej: niezbędnej dla gleb ubogich lub zbitych.
Jak dobrze je wykorzystać, aby w pełni wykorzystać ich potencjał
- Pokrój je na małe kawałki, aby szybciej się rozłożyły.
- Możesz wymieszać je z ziemią lub użyć jako pokrycie powierzchni.
- Jeśli chcesz uniknąć nieprzyjemnego zapachu lub przyciągania owadów, zakop je na głębokość 5–10 cm.
- Inną opcją jest wcześniejsze kompostowanie, dzięki czemu trafią do gleby już w stanie częściowego rozkładu i będą gotowe do użycia jako nawóz.
Do jakich roślin warto je stosować?
Skórki dyni są bardzo wszechstronne i nadają się zarówno do roślin domowych, miejskich ogrodów, jak i doniczek. Są szczególnie polecane do upraw wymagających dużej ilości potasu, takich jak pomidory, cukinia, papryka i nagietki.